Cijena analize tla?
Koja je prava vrijednost analize tla?

2 min read
By | 12.10.2014

Cijena analize tla

Kada se govori o korisnosti analize tla, većina korisnika ima primjedbu na samo cijenu analize tla. Pa “ovo je preskupo”, pa “zašto toliko košta”, pa “zar to stvarno treba”…. i još na stotine sličnih prigovora. No, koliko navedeni prigovori imaju stvarnog temelja? Koliko doista vrijedi jedna analiza tla?

Prava, novčana vrijednost (koja se izražava kao cijena analize) nema dvojbe; košta određeni iznos kuna (u projektu portala gnojidba.info, cijena osnovne analize tla iznosi 250,00 kn + PDV), i tu se može voditi rasprava o cijeni.

Cijena analize tla

Ali što je prava vrijednost analize tla?

Prava vrijednost analize tla predstavlja ono dobit (porast prinosa) koji je ostvaren na temelju izvršene analize tla i preporuke za gnojidbu.

Primjerice, ako je temeljem analize tla i preporuke gnojidbe ostvaren veći prinos jabuka za 5 tona/ha, a čak i u ovoj lošoj godini, gdje je prosječna otkupna cijena oko 1,20 kn/kg, znači da je ukupni pozitivni učinak bio 5.000 kg x 1,20 = 6.000,00 kn dodatne dobiti !!! Za ulog od 250,00 kn. Znači, analiza tla ipak ima svoju vrijednost, i nažalost, većina prigovora nije utemeljena, jer je dobit značajno veća od same analize tla.

Ili, cijena analize tla u vinogradarstvu ima cijenu oko 10 lit. vina, a prosječna proizvodnja vina po 1 ha kreće se od 7.000-10.000 lit. vina. Cijena analize tla u vinogradarstvu manja je od 1% količine vina koja se proizvede po 1 ha vinograda!!!

A za one kojima je i to previše, cijena jedne analize tla iznosi kao 25 šalica kave (koje ćete popiti za manje od mjesec dana) ili 10-tak kutija cigareta. I dok o cijeni kave, nitko ne dvoji, analiza tla je nekima još uvijek “skupa”!!!

Kako bi prikazali pravu vrijednost analize sastavili smo infografiku na temu cijene analize tla (autor Jure Veber, SLO). Svakako pogledajete navedenu infografiku, i sami odlučite koliko je analiza tla dosita “skupa” (infografiku preuzmite klikom na donju sliku).

 

Cijena analize tla

*****

Projekt kontrole plodnosti tla – analiza tla. Provjerite gdje i kako napraviti analizu tla i povećati prinos svojih kultura?

Slični članci

  • Analiza tla – put do visokog prinosa (2018. godina) PROJEKT KONTROLE PLODNOSTI TLA NASTAVLJA SE I U 2018. GODINI. Kada smo prije skoro pet godina počeli suradnju sa tvrtkom Inspecto d.o.o., koja je tada bila mala tvrtka sa laboratorijem […]
  • Kemijskom analizom tla do viših prinosa O važnosti kemijske analize i planiranju gnojidbe za ostvarenje visokih i rentabilnih prinosa nikad dovoljno ponavljanja. Vrlo važna agrotehnička mjera, koja se nažalost još uvijek dosta […]
  • Cijene analize tla Za usporedbu cijena analiza pojedinih davatelja usluga (ovo zvuči kao za telekom usluge), krenuh analizirati cijenu parametra pH. Iako jednostavan, gotovo je nevjerovatno, koliko malo […]
  • Procjena plodnosti tla prema rezultatima kemijske analize tla Po količini pojedinih hranjiva u tlu, koja pokaže kemijska analiza, tla se svrstavaju u skupine. Opskrbljenost tla svakim pojedinim biljnim hranjivima određuje se najčešće u mg/100 g tla […]
  • Važnost analize tla u planiranju gnojidbe (1. dio) Kada smo veći imali temu o hranjivima (elementima) i vrstama gnojiva red je napisati riječ, dvije o važnosti analize tla s aspekta planiranja gnojidbe. Kako to izgleda u […]

Komentiraj

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *