Interpoma 2014. Bolzano, Italija
Najava najvažnijeg europskog okupljanja proizvođača jabuka. Interpoma 2014., Bolzano. Ne samo sajam.

5 min read
By | 05.11.2014

Najava najvažnijeg europskog okupljanja proizvođača jabuka. Sajam Interpoma 2014, Bolzano, Italija, koji će se održati od 20.-22.11.2014 godine. I ne samo sajam, već mjesto okupljanja struke, stručno-znanstvenog kongresa te vođenih stručnih obilazaka proizvođača i ostalih subjekata iz sektora proizvodnje i trženja jabuka.

Interpoma logo veliki gnojidba info

Naime, kako osobno redovito posjećujem sajam Interpoma još od 2000. godine (te je godine na sajmu bilo 207 izlagača i 6500 posjetitelja, dok je 2012. bilo 364 izlagača iz 17 zemalja i 16.017 posjetitelja), evidentno je da većina posjetitelja izvan govornog područja talijanskog i njemačkog jezika, dolazi uglavnom na razgledavanje sajma. Nažalost, tako i posjetitelji iz Hrvatske, dolaze bez stručnog vodstva (i prevoditelja) i time su značajno zakinuti za većinu korisnih informacija. Zato posebno naglašavam: NE SAMO SAJAM.

Sajam Interpoma se sastoji iz tri važna dijela:

 • Sajamske aktivnosti – izlagači opreme i tehnologije iz sektora proizvodnje i trženja jabuke, očekuje se preko 350 različitih izlagača
 • Stručno-znanstveni skup/kongres. Ove godine je tema vrlo indikativna: Jabuka u svijetu. Nažalost, program kongresa je za sada samo na talijanskom jeziku.
 • Stručni obilazak proizvođača iz sektora uzgoja i trženja jabuka. Ukupno je na raspolaganju 5 različitih programa, za svaki dan sajma 1-2 obilaska (okupljanje je u 12:30 ili 14:00 sati, cijena po osobi je 50,00 EUR, te je potrebna predhodna rezervacija radi ograničenog broja mjesta; uglavnom 1 autobus za svaki obilazak).

Interpoma. Sajam u brojkama.

Interpoma - slika sa sajma

Svakako najveće stručno i sajamsko okupljanje iz sektora proizvodnje i trženja jabuka. Prošlo izdanje sajma održano je 2012. godine, uz slijedeće brojke:

 • 16.017 registriranih posjetitelja. Od toga 40% stranih posjetitelja iz ukupno 61 zemlje (od Perua do Kazahstana).
 • 364 izlagača na sajmu; iz 17 zemalja
 • 25.000 m2 sajamskog prostora

Od izlagača iz Hrvatske, ove godine na sajmu će se predstaviti Baranjski voćnjaci d.o.o. – Werkos grupa, lokacija štanda c19/44. Svakako vrlo pozitivno, međutim šteta da nema još izlagača iz Hrvatske. Više o listi izlagača na sajmu možete naći na slijedećem linku: Popis izlagača na sajmu Interpoma 2014.

Izlagači iz sektora gnojidbe i gnojiva za jabuke

Iz sektora gnojidbe i gnojiva za jabuke, na sajmu će biti prisutno 37 izlagača, od kojih svakako preporučam posjetiti novog partnera i novu distribuciju za područje Hrvatske:

Biolchim logo 3

 • Biolchim, Italija, novi partner tvrtke Agro Expert d.o.o., i nova distribucija za područje Hrvatske, pozicija štanda D24/36 (možda se i vidimo na štandu tvrke Biolchim, ukoliko bude zainteresiranih možemo se dogovoriti i za stručnu prezentaciju gnojiva na hrvatskom jeziku, svakako se javite na e-mail: [email protected]).

Biolchim gnojiva

Interpoma 2014. Stručno znanstveni skup: Jabuka u svijetu i ostala stručna izlaganja.

Tijekom trajanja sajma održati će se stručno-znanstveni skup na temu “Jabuka u svijetu”. Program skupa je u prilogu (za sada samo na talijanskom jeziku; malo “štekaju” oko prevođenja materijala na engleski). Skup se održava tijekom tri dana sajma, u prijepodnevnim satima, od 9:00-13:00 sati (satnica je prilagođena mogućnosti odlaska posjetitelja na poslijepodnevni stručni obilazak, koji počinje od 14:00 sati).

Program stručno znanstvenog skupa:

Program strucno-znanstvenog skupa Interpoma 2014-2

Tematski stručno-znanstveni skup podijeljen je u tri cijeline:

 • Novi utjecaji na organizaciju trženja jabuka na svjetskom tržištu (naglasak na probleme trženja jabuka u novim okolnostima svjetskog tržišta), četvrtak, od 9:00-13:00 sati
 • Održiva proizvodnja jabuka, novi aspeketi u tehnologiji uzgoja jabuka, petak, od 9:00-13:00 sati
 • Novi rezultati znanstvenih istraživanja u području jabuka, sa nagalskom na utjecaj klimatskih promjena na uzgoj jabuka, subota, od 9:00-13:00 sati

Interpoma - strucno znanstveni skup

Od ostalih stručnih izlaganja preporučam posjetu stručnom izlaganju: Fertirigacija jabuka, u petak, 21.11.2014 od 10:30-12:30, u organizaciji Arpa Speciali srl., sala Vajolet (nažalost, samo na talijanskom jeziku; kako sada stvari stoje, vidimo se na ovom izlaganju 🙂 .

Interpoma 2014 - program strucnog izlaganja fertirigacije jabuke

Program stručnog izlaganja “Fertirigacija jabuka“:

 • Giulio Guastalla – Sustavi za fertirigaciju jabuka
 • Leonardo Placchi – Kvaliteta gnojiva za fertirigaciju jabuka
 • Paolo Lezzer – Iskustva u fertirigaciji jabuka u pokrajni Trentino-Alto Adige
 • Mattia Canalis – Iskustva u fertirigaciji jabuka u pokrajni Piemonte
 • Stefano Corrà – Iskustva u fertirigaciji jabuka u pokrajni Veneto

Ostala stručna izlaganja možete vidjeti na slijedećem linku: Stručna izlaganja, sajam Interpoma 2014.

I za kraj sama poslastica, pregled stručnih obilaska. Svakako preporučam bar jedan stručni obilazak.

Program stručnih obilazaka na sajmu Interpoma 2014.

Tijekom održavanja sajma Interpoma 2014, u poslijepodnevnim terminima, organizirani su stručni obilazci proizvođača jabuka. Ukupno je predviđeno 5 stručnih obilazaka; 2x srijeda (dan prije početka sajma), 1x četvrtak i 2x petak. Gužve nema, jer je potrebno unaprijed rezervirati mjesto u autobusu. Cijena za jedan obilazak je 50,00 EUR/osobi, i obično ide 1 ili 2 autobusa, ovisno o interesu. Tijekom obilaska, osigurano je stručno vođenje, te komunikacija na talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku.

Interpoma 2014 - jabuke

Program stručnih obilaska na slijedećem linku: Program stručnih obilaska, Interpoma 2014.

Preporuka je stručni obilazak, tour broj 3, petak 21.11.2014 u 14:00 sati, obilazak zadruge (cooperative) Fruchthof Überetsch, koja je osnovana davne 1975. godine. 2011 godine su obrađivali 677,7 ha jabuka (znači vrlo slično hrvatskim uvjetima, jer se radi o prosječno malim proizvođačima sa 1-2 ha nasada jabuka). Vrlo zanimljiva priča za hrvatsku proizvodnju jabuka, jer je ista zadruga tijekom 2011. godine na tržište plasirala 38.707 tona jabuka što čini prosječan prinos od cca. 57 t/ha nasada. Do 2013. godine zadruga broji 605 članova sa ukupnom površinom od 991 ha nasada jabuke i isporukom od 53.613 tona jabuke. U sortimentu dominira Gala (20,14%) i Zlatni delišes (26,73%) te Fuji (13,25%).

Mali logo

Može li se pozitivna iskustva zadruge Frutchof Uberetsch prenijeti i na hrvatsku proizvodnju jabuka? Može, ali treba ih prije posjetiti i razmjeniti iskustva.

Definitivno, vrlo važan sajam, sa vrlo korisnim i važnim događanjima, te bi svakako trebalo posjetiti sajam Interpoma 2014 (svakako organizirati se odlazak, po potrebi povesti sa sobom i prevoditelja sa sobom) i obogatiti svoje znanje i iskustvo. I kako sam na početku već napisao: INTERPOMA 2014. NE SAMO SAJAM.

Interpoma 2014 - logo 2

Za sve ostale informacije posjetite službenu web stranicu sajma Interpoma 2014.

Slični članci

 • Tko je kriv za lošu prodaju jabuka (2)? Još jedan članak na temu prodaje jabuka i odjeka ruskih sankcija na uvoz voća iz EU. Original članak je objavljen na portalu Voćarstvo.org, 31.8.2014, autor članka Damir Lučić, […]
 • Stručni voćarski skup, Maribor 2017 U organizcaiji tvrtke Jurana d.o.o. iz Maribora, održati će se tematski stručni skup na temu modernog pristupa u tehnologiji uzgoja voćarskih kultura (posebice jabuka) u petak 17. ožujka […]
 • VI. Savjetovanje voćara, Gruža 2017 U organizaciji tvrtke Gruža Agrar d.o.o., 28.1.2017 u mjestu Gruža (centralna Srbija) održati će se VI. savjetovanje voćara; centralno mjesto za promociju novih tehnologija i praktičnih […]
 • Prva voćarska proizvođačka organizacija u Hrvatskoj Na portalu Agroklub.com, 22.12.2014 objavljena je vrlo važna vijest za voćarski sektor u Hrvatskoj; nakon malo više od godine dana u punopravnom članstvu Hrvatske u EU, osnovana je prva […]
 • Tko je kriv za lošu prodaju jabuke (1)? Iako se portal Gnojidba.info (zajedno sa tvrtkom Agro Expert d.o.o.) bavi tehnologijom gnojidbe jabuke, zbog problema uvođenja sankcija Rusije na uvoz voća iz članica EU, prenosimo […]

One thought on “Interpoma 2014. Bolzano, Italija
Najava najvažnijeg europskog okupljanja proizvođača jabuka. Interpoma 2014., Bolzano. Ne samo sajam.

5 min read
 1. Ivica K.

  Super članak. Možda se nešto i dogovorimo oko odlaska na Interpoma sajam.
  LP
  Ivica

  Reply

Komentiraj

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *