Interpoma 2018 – folijarna gnojidba dušikom (N)
Folijarna gnojidba jabuke dušičnim gnojivima; Folur i Calitech, Tradecorp

5 min read
By | 05.10.2018

Ove godine, od 15.11.2018-17.11.2018 u mjestu Bolzano (sjeverna Italija) održati će se poznati voćarski sajam Interpoma 2018, na kojem je glavna tema JABUKA.

Kao novost za ovu godinu je zajednički nastup tvrtke Tradecorp Int. (Španjolska) i tvrtki koje su zastupnici programa folijarnih gnojiva za Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju:

  • Agro Expert d.o.o., Funtana (Poreč), zastupnik programa Tradecorp Int. za Hrvatsku (HRV)
  • Jurana d.o.o., Maribor, zastupnik programa Tradecorp Int. za Sloveniju (SLO)
  • Tradeagro d.o.o., Tavankut (Subotica), zastupnik programa Tradecorp Int. za Srbiju (SRB)

Na taj način će svi posjetitelji sajma Interpoma 2018, sa područja Hrvatske, Sloveniji i Srbije, moći dobiti sve važne tehničke informacije o primjeni gnojiva linije Tradecorp u folijarnoj gnojidbi jabuke. Tvrtka Tradecorp ima u ponudi više od 90 različitih formulacija gnojiva za folijarnu gnojidbu, od čega se 15 gnojiva koristi u intenzivnoj proizvodnji jabuke, te ćemo u slijedećih nekoliko postova predstaviti gnojiva za folijarnu gnojidbu jabuke.Folijarna gnojidba jabuke dušikom (N) – gnojiva FOLUR i CALITECHZa prvo predstavljanje gnojiva koji će se održati na štandu tvrtke Tradecorp na sajmu Interpoma 2018, odabrali smo dva gnojiva na bazi dušika (N) za folijarnu gnojidbu jabuke. Dušik (N) predstavlja glavni element u postizanju visokog uroda jabuke, te je potreba za dušikom (N) u proizvodnji jabuke vrlo velika. Međutim, sa druge strane, postoji niz problema u tehnologiji gnojidbe dušikom, te je stoga pozavanje tehnologije gnojidbe dušikom vrlo važno.


9 VAŽNIH PITANJA O GNOJIDBI DUŠIKOM (N) U PROIZVODNJI JABUKE


1. Koliko su potrebe dušika (N) u modernoj proizvodnji jabuke?
Za prosječan prinos plodova od 45-50 t/ha plodova jabuke potrebno je osigurati oko 100-110 kg čistog dušika (N) kroz cijeli vegetativni period jabuke (od početka vegetacije do berbe) od čega za rast i razvoj plodova treba osigurati 35-40 kg/ha čistog dušika (N)
2. Koji su izvori dušika (N) za rast i razvoj jabuke?
Za rast i razvoj jabuke postoji nekoliko izvora dušika. Glavni izvor dušika je organska tvar u tlu, iz koje će se procesima mineralizacije osloboditi određena količina dušika. Zatim je tu i zaliha mineralnog dušika u tlu (najčešće amonijskog oblika dušika, koji se može vezati na minerale gline u tlu), gnojidba u tlo (mineralna i organska) te folijarna gnojidba tijekom vegetacije.
3. Što je proces mineralizacije organske tvari i zašto je važna količina organske tvari u tlu?
MINERALIZACIJA je proces postepene razgradnje organske tvari u tlu, iz koje se oslobađa mineralni oblik dušika (N) u tlu koji korijen može usvojiti i iskoristiti u fiziološkim procesima rasta i razvoja vegetativne mase i plodova. Količina dušika (N) koji se će se osloboditi iz organske tvari tla, ovisi o postotku organske tvari u tlu, pH vrijednosti, temperaturi tla i količini vode u tlu. U tlima koji sadrže 2-3% oganske tvari, pri povoljnim uvjetima za mineralizaciju (pH oko 6,5, temperatura tla iznad 15 C, i bez nedostatka vode u tlu) iznosi na godišnjoj razini oko 50-55 kg/ha. U nepovoljnim uvjetima, stupanje mineralizacije je značajno manji.
4. Kako dolazi do gubitaka dušika (N) u tlu i zašto je važno poznavati načine gubitaka dušika (N) iz tla?
GUBITAK dušika u tlu događa se kroz nekoliko procesa. Najvažniji proces je ispiranje mineralnog dušika iz zone korijena vodom (intenzivne oborine, nepravilno doziranje vode kod natapanja voćnjaka) te mogu iznositi više od 70 kg/ha čistog dušika (N). Najveći gubici dušika u tlu ispiranjem javljaju se kod obilnih proljetnih oborina kada je potreba za dušikom zbog rasta lisne mase najveća. Osim toga, do gubitaka dušika (N) u tlu, dolazi i zbog procesa volatizacije, kada mineralni dušik prelazi u plinovito stanje, i isparava iz tla.
5. Kako pravilno gnojiti dušikom (N)?
Za pravilno bilanciranje gnojidbe dušikom, potrebno je koristiti sva tri oblika gnojidbe dušikom; organska i mineralna gnojidba u tlo te folijarna gnojidba.
6. Zašto koristiti folijarnu gnojidbu dušikom (N)?
Folijarnu gnojidbu dušikom treba primjeniti redovno u vrijeme početka vegetacije kada je potrebno potaknuti razvoj vegetacije, zatim tijekom faze rasta i razvoja plodova, te nakon berbe plodova.
7. Koja gnojiva na bazi dušika (N) tvrtke Tradecorp su na raspolaganju proizvođačima jabuke?
Za uspiješno bilanciranje gnojidbe dušikom, na raspolaganju su dva gnojiva; FOLUR i CALITECH.
8. Koje se karakteristike gnojiva FOLUR i kada se koristi gnojivo FOLUR?
FOLUR je posebno formulirana otopina UREE koja ne sadrži amonijak i biuret (poput otopine obične granulirane UREE). Zbog toga, gnojivo Folur može se koristiti na početku vegetacije (prije cvatnje) kada je potrebno potaknuti brzi razvoj lisne mase, te se primjena gnojiva FOLUR preporuča nakon završetka berbe plodova, kako bi se potakno proces transporta hranivih tvari iz lista u trajne organe stabla i korijena. Preporučena doza primjene je 5-20 lit/ha ovisno o stanju nasada jabuke. (više o gnojivu FOLUR)
9. Koje su karakteristike gnojiva CALITECH i kada se koristi gnojivo CALITECH?
CALITECH je gnojivo u inovativnoj GEL formi na bazi Ca-nitrata sa dodatkom magnezija (Mg) i svih važnih mikroelemenata (Fe, Mn, Zn, Cu, B, Mo) koji su potrebni za rast i razvoj plodova. Gnojivo CALITECH se koristi u fazi rasta i razvoja plodova nakon završetka cvatnje. Zbog visokog sadržaja dušika i kalcija pozitivno utječe na rast i razvoj plodova, te predstavlja vrlo važne tretmane u postizanju visokog prinosa dobre kvalitete plodova. Primjenjuje se u dozi od 3-5 lit/ha, u 4-6 tretmana u razmaku od 7-14 dana (ovisno o sorti jabuke). Gnojivo CALITECH ima kiseli pH (pH=4,5) te je dobre kompatibilnosti sa zaštitnim sredstvima (fungicidima, insekticidima). (više o gnojivu CALITECH)


Preporuke za primjenu gnojiva FOLUR u folijarnoj gnojidbi jabuke (klikom na sliku otvara se preporuka u *.PDF formatu)


Preporuke za primjenu gnojiva CALITECH u folijarnoj gnojidbi jabuke (klikom na sliku otvara se preporuka u *.PDF formatu)

Slični članci

Komentiraj

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *