Tko je kriv za lošu prodaju jabuka (2)?
Odjeci ruske sankcije na uvoz voća u Rusiju i stanje na tržištu.

5 min read
By | 01.09.2014

Još jedan članak na temu prodaje jabuka i odjeka ruskih sankcija na uvoz voća iz EU. Original članak je objavljen na portalu Voćarstvo.org, 31.8.2014, autor članka Damir Lučić, dipl.ing.agr.. Link na original članak: Tko je kriv za lošu prodaju jabuka?

*****

Tko je kriv za lošu prodaju jabuka (2)?

Na tekst o prodaji jabuke i činjenicama koje sam iznio u tekstu podigla se prašina. Komentari su bili na mjestu i u biti se nisu ticali činjenica. Želim podijeliti neke od komentara, a zapravo je ključna primjedba bila na spominjanje veletrgovaca kao činjenice bez koje se kod nas kao ne može.
Hladnjaca jabuka
Najprije da kažem kako je moja procjena o očekivanom padu cijena jabuke komentirana kao neposlovni pristup mene kao voćara. Ja sam međutim i savjetnik za voćarstvo tako da sagledavam situaciju i „odozgora“.

S obzirom da je odnos voćara i veletrgovaca kod nas manje-više  činjenica, tako je pristup koji sam zauzeo na mjestu. To stajanje na mjestu gdje veletrgovci stoje na ramenima voćara, a trgovački lanci na ramenima veletrgovaca je sigurno neprirodan odnos među navedenim „partnerima“, a možebitne manjkavosti voćara nikako ne opravdavaju odnos koji veletrgovci i trgovački lanci imaju prema voćarima. Dakle, nije za očekivati da jedna od strana koja prodaje svoje proizvode sugerira manju otkupnu cijenu za svoje proizvode, što se moglo izvesti iz moje pozicije kao voćara, a to se moglo iščitati iz mog teksta. Ono što je bila poanta je ipak činjenica velike ponude i male potražnje. Kako će se to očitovati na hrvatskom tržištu, sada kada smo u potpunosti otvoreni tržišnim situacijama u EU pokazat će vrijeme. U svakom slučaju želja mi je u ovoj stvari biti potpuno u krivu. Ali Poljaci imaju rekordan rod, preko 3,5 mil. tona, imaju zatvoreno tržište Rusije i imaju poticaj države u izvozu jabuke. Oni već planiraju izvoz u SAD, pa gdje neće u Hrvatsku, i to pakiranu jabuku, direktno u naše trgovačke lance, po vrlo konkurentnim cijenama.

I zato je velika potreba za promjenama u kojima će voćari zavladati situacijom.

Primjedba je bila zašto podrazumijevam veletrgovce kao da su oni najnormalnija stvar u voćarstvu. Veletrgovci kao takvi su definitivno suvišni, međutim, oni su kod nas činjenica koju ne možemo zanemariti. Bilo bi lijepo kada bi voćari bili ujedinjeni i zavladali infrastrukturom za čuvanje i pripremu jabuke za tržište. Međutim, to se ne događa. Voćari se ne mogu dogovoriti (jer imaju najrazličitije interese i najrazličitije proizvodnje i najrazličitije osobnosti pa se onda često zajednički interes ne uspije profilirati. Čak su i neki veletrgovci uočili potrebu da se voćari aktivnije angažiraju i budu suvlasnici te infrastrukture.

Zašto su veletrgovci kod nas činjenica? Pa koji to naš proizvođač ili skupina proizvođača (zadruga) može kontinuirano i sigurno opskrbljivati trgovačke lance sukladno njihovim zahtjevima? Nema takvih kod nas. To kod nas mogu samo i jedino veletrgovci: Fragaria, Gomolava, Abundan, Agrofructus (ili Belje, a kako će se sutra zvati ne znam), Paško, …

Sortiranje jabuka
Kakav će odnos voćari zauzeti u tom odnosu? Doista nisam optimističan. I to iz više razloga.

  • Prvi razlog je interes. Veletrgovci nemaju nikakvog interesa dati više nego moraju. Razjedinjeni voćari su fenomenalni za pregovaranje. To je kao nekad: na početku sela je cijena jedna, na kraju sela je cijena totalno druga.
  • Drugo, voćari niti sami nemaju ideje što napraviti po tom pitanju. Razgovarajte s njima, vidjet ćete kako bi danima mogli pričati o vremenima kako su s jednog hektara voćnjaka svake godine kupovali novi auto, i slične priče. Umjesto da snimaju situaciju, pomire se sa stvarnošću, da se prema tome prilagođavaju, pritom analizirajući svaki detalj, oni to u prosjeku nisu u stanju. Voditi voćarstvo po poslovnom modelu, a ne hobby modelu ili modelu „tako su radili naši stari“, to je ono što bi voćari trebali raditi.
  • I konačno voćarska struka (zajednica): dok nema naprednih mladih ljudi koji ne idu na izlete nego na stručne ekskurzije, ispitujući iskustva naprednih voćarskih gospodarstava, do tada voćari nisu dobra strana za raditi biznis. Jer oni u prosjeku nemaju pravih ideja.

Par riječi o „idejama“.

Bili smo tri dana s kolegama voćarima iz Republike Srpske BiH u Sloveniji i Austriji. U Austriji smo se susreli s dva uzorna voćarska gospodarstva. Imaju po 40-tak ha voćnjaka, uglavnom jabuka. Svaki od njih direktno proda oko 15% jabuka, a ostatak u kooperativu. Troškovi proizvodnje se razlikuju, međutim njima je potpuno jasno kako oni moraju padati, a da kvaliteta voća mora rasti. Voće mora biti prihvatljive cijene i superiorne kvalitete. Kako bi se potražnja povećala. Zato stalno prihvaćaju nove tehnologije. Strojna rezidba je dramatično smanjila troškove ručnog rada i povećala terminsku efikasnost rezidbe odnosno voćarski uspjeh. Reže se kad je to potrebno, a ne kada se stigne.

Keep in Touch mreže omogućuju dramatično smanjenje upotrebe pesticida, hormona za prorjeđivanje, ljudskog rada, a povećava kvalitetu voća. Tko čeka, taj neće dočekati neka bolja vremena da dođu sama od sebe.

Kaže g. Walter Schiefermüller kako on predviđa da jabuke nema 11,5 mil. tona, nego da je ima 13-14 mil. tona i da je kriza veća nego se želi priznati. Zato je kolegama iz Bosne izrekao legendarno: „Ich gratuliere!“ ili „Čestitam vam“, ili „Blago vama“ na trenutnoj situaciji s Rusijom, koja će prema njegovom predviđanju potrajati, a u kojoj oni mogu obrati vrhnje. I istina je to, ove godine su voćari iz Bosne jako dobro prodali krušku, a i jabuku će prodati dobro. Zato je sada za njih izvrsno vrijeme da se investira i bude spremno ponuditi voće na prodaju. Stoga, kako kaže g. Walter, on predviđa da će već u slijedećoj godini biti posjećeno oko 25% voćnjaka u Austriji. Situacija ne miriše na dobro, a preživjet će, a možda i profitirati samo najbolji, najstručniji, najprilagodljiviji.

Kupac jabuka 2

Činjenica je da to nije lako, ali promjene na stvarnost koja nas okružuje je neminovna. U suprotnom se gubi. To je životna stvarnost.

Slični članci

  • Tko je kriv za lošu prodaju jabuke (1)? Iako se portal Gnojidba.info (zajedno sa tvrtkom Agro Expert d.o.o.) bavi tehnologijom gnojidbe jabuke, zbog problema uvođenja sankcija Rusije na uvoz voća iz članica EU, prenosimo […]
  • Interpoma 2014. Bolzano, Italija Najava najvažnijeg europskog okupljanja proizvođača jabuka. Sajam Interpoma 2014, Bolzano, Italija, koji će se održati od 20.-22.11.2014 godine. I ne samo sajam, već mjesto okupljanja […]
  • Prva voćarska proizvođačka organizacija u Hrvatskoj Na portalu Agroklub.com, 22.12.2014 objavljena je vrlo važna vijest za voćarski sektor u Hrvatskoj; nakon malo više od godine dana u punopravnom članstvu Hrvatske u EU, osnovana je prva […]
  • Utjecaj gnojidbe na prinos i kvalitetu jabuka u Hrvatskoj U nastavku članka daje se pregled istraživačkog projekta "Utjecaj gnojdibe na prinos i kvalitetu jabuka u Hrvatskoj", u sklopu tzv. VIP (Vijeće za Istraživanje u Poljoprivredi) koji je […]
  • Stručni voćarski skup, Maribor 2017 U organizcaiji tvrtke Jurana d.o.o. iz Maribora, održati će se tematski stručni skup na temu modernog pristupa u tehnologiji uzgoja voćarskih kultura (posebice jabuka) u petak 17. ožujka […]