Lithovit – gnojidba masline1 min read

By | 07.05.2013

lithovit slika zaglavlje gnojdiba 2103

PREPORUKA GNOJIDBE MASLINE GNOJIVOM LITHOVIT

gnojidba masline lithovit

Gnojivo Lithovit se u gnojidbi maslina preporuča u tri tretmana:

 • Početak vegetacije (porast listova)
 • Prije cvatnje
 • Početak razvoja plodova

Doza primjene:

Gnojivo Lithovit se primjenjuje u količini od 1,5-2,0 kg/ha ili u koncentraciji od 0,5% (500 grama Lithovit/100 lit. vode). Uspiješno se može primjenjivati sa svima prskalicama, bez opasnosti od začepljenja dizni. Gnojivo Lithovit je kompatibilno sa većinom zaštitinih sredstava, osim sa sredstvima koja imaju kiselu reakciju.

Posebno se preporuča primjena kombinacije Lithovit + Delfan plus (biostimulator)

 *****

Rezultati primjene gnojiva Lithovit u gnojidbi masline

Istraživanje je provedeno tijekom tri vegetacije (2004., 2005. i 2006. godina) na sorti Oblica. Cilj primjene gnojiva Lithovit je bilo:

 • Smanjiti alternativnu rodnost sorte Oblica
 • Povećati prinos
 • Povećati kvalitetu ulja

Primjenom gnojiva Lithovit, značajno je povećan prinos ploda (u cvjetnoj resi su bila zametnuta 2-3 ploda koja su se održala do berbe, te nije bilo ljetnog odbacivanja plodova) te je postignuta i veća kvaliteta ulja.

Slika 1. Izgled masline nakon primjene gnojiva Lithovit

Stablo sorte oblica gnojidba lithovitom

 

Slika 2. Izgled plodova sorte Oblica nakon primjene gnojiva Lithovit

Plodovi sorte Oblica nakon primjene gnojiva Lithovit

Tablica 1. Kvaliteta ulja sorte Oblica nakon primjene (1 i 3 tretmana) gnojiva Lithovit

Tablica 1 kvaliteta ulja nakon primjene gnojiva Lithovit

Prema podacima koji se mogu vidjeti u gornjoj tablici, primjena gnojiva Lithovit rezultirala je visokom kvalitetom ulja (oba ulja zadovoljavaju kvalitetu ekstradjevičanskog ulja), sa napomenom da je primjenom u tri tretmana, ulje bilo bolje kvalitete (veći peroksidni broj i manje fenola i intenziteta kiselosti).

Stoga se preporuča primjena gnojiva Lithovit u maslinarskoj proizvodnji, naročito u proizvodnji visokokvalitetnog ekstradjevičanskog ulja.

Plod masline i ulje

 Izvor fotografija: www.rgbstock.com i autorske fotografije

Slični članci

 • Moderan pristup gnojidbi maslina Portal gnojidba.info, u stručnoj suradnji sa tvrtkom Agro Expert d.o.o. (HR) i Jurana d.o.o. (SLO), održali su stručno predavanje za članove udruge Agrorovinj na temu gnojidbe […]
 • Lithovit – pomoć biljkama u inteznivnom rastu Već je odavno poznat učinak povećanja količine CO2 prilikom uzgoja biljaka u zaštićenim prostorima (plastenici/staklenici) na intenzitet fotosinteze i porast prinosa kultura (rajčica, […]
 • Lithovit – doza i način primjene Gnojivo Lithovit se primjenjuje u tri glavne razvojne faze poljoprivrednih kultura: Početak vegetacije (porast listova) Prije cvatnje Početak razvoja plodova Osim navedenih […]
 • Lithovit – direktno djelovanje Lithovit ® je prvo CO2, lisno (folijarno) gnojivo koje se lako i uspiješno primjenjuje u folijarnoj gnojidbi poljoprivrednih kultura na otovorenim prostorima te u […]
 • Lithovit Novo lisno CO2 gnojivo na hrvatskom tržištu (od 1. srpnja 2013. godine) Više o: LITHOVIT GNOJIVO

2 thoughts on “Lithovit – gnojidba masline1 min read

 1. Ive

  Da li ima još nekih novijih rezultata o primjeni Litovita na maslinama?
  LP
  Ive

  Reply
  1. admin Post author

   Za sada nisu još provedena nova (dodatna) istraživanja o gnojidbi Lithovitom na maslinama. Ali ove godine nekoliko je maslinara (tu u Istri) išlo sa kombinacijom Lithovit + Delfan plus prije cvatnje, i od reda su svi zadovoljni. Sada su već naručili količine za slijedeći tretman nakon cvatnje. U svakom slučaju, primjena u praksi je najbolji test.

   Autor portala.

   Reply

Komentiraj

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *