Optimalna količina hraniva u listu salate u uzgoju u zaštićenim prostorima
Osnovne potrebe salate za makro i mikroelementima

2 min read
By | 19.08.2017

Uzgoj salate u plastenicima je vrlo raširen u svim područjima uzgoja salate u Hrvatskoj, bez obzira na različite klimatske uvjete uzgoja. Najčešće se uzgaja u periodu jesen-zima-proljeće te u plastenicima dolazi nakon završetka uzgoja plodovitog povrća (rajčica, krastavac, paprika). Radi se o kulturi kratke vegetacije i visokog intenziteta gnojidbe.

 

Kako bi pravilno planirali uzgoj salate i postigli dobre uzgojne rezultate potrebno je poznavati potrebe salate za makro i mikro elementima. Osim analize tla koja je važan tehnološki preduvjet uzgoja salate, te se OBAVEZNO provodi prije sadnje salate, tijekom rasta salate provodi se i folijarna analiza lista. U slijedećoj tablici prikazana je optimalna količina hraniva u listu salate.

Tablica 1. Optimalna količina hranivih elemenata u listu salate u plasteničkom uzgoju (Kay i Hill, 1998)

Zelena salata je kultura koja zahtjeva veliku količinu kalija (K), te dobru raspoloživost kalcija (Ca) i magnezija (Mg). Tijekom zimskog uzgojnog ciklusa rastu potrebe za većom količinom fosfora (P) koji je vrlo važan za dobru otpornost salate na niže temprature. Od mikroelemenata salata ima visoke potrebe za manganom (Mn) i cinkom (Zn). Stoga je u gnojidbi salate u intenzivnom uzgoju potrebno uključiti i gnojiva na bazi mikroelemenata (gnojivo Cocktail Jade – mikroelementi za gnojidbu salate). Isto tako, sve se češće može vidijeti i nedostatak bakra (Cu) u uzgoju salate.

Usljed nedostatka bakra (Cu) u salati često dolazi do pojave raznih bakterijski bolesti, koje se manifestiraju kao crne nekrotične mrlje na vanjskim listovima glavice salate (Slika 1.).

Slika 1. Pojava karakterističnih crnih nekrotičnih mrlja na vanjskim listovima glavice salate usljed zaraze bakterijama

Za gnojidbu salate gnojivima na bazi bakra, preporuča se koristiti formulacije na bazi Cu-EDTA helata (Tradecorp Cu) ili formulacije na bazi Cu-glukonata (gnojivo Copfort – gnojivo na bazi bakra).  Copfort je gnojivo sa niskom koncentracijom bakra (6% Cu), ali je bakar u obliku Cu-glukonata koji ima sistemični učinak, brzo ulazi u list i nema toksičnosti pri nižim temperaturama.

FOLIJARNA ANALIZA LISTA

Vrijeme uzimanja uzoraka za folijarnu analizu: Uzorak lista se uzima kod veličine 1/3-1/2 pune veličine glavice salate.

Uzorak lista: Središnji listovi u glavici (ne uzimati mlade listove u središnjem dijelu glavice salate)

Potreban broj uzoraka: 30-50 listova salate; listovi kod uzimanja moraju biti suhi da ne bi došlo do razvoja plijesni prilikom sušenja lista.

Komentiraj

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *