Petrokemijas – granulirani amonij-sulfat
Novo gnojivo u asortimanu kutinske Petrokemije.

2 min read
By | 12.01.2016

PETROKEMIJAS je novi proizvod u asortimanu gnojiva tvornice Petrokemija, Kutina. Po kemijskom sastavu ovo je amonij sulfat, granulirano mineralno gnojivo koje sadrži 20% dušika (N) u amonijskom obliku i 24% sumpora (S) u sulfatnom obliku (60SO3), koji je odmah je dostupan biljci. PETROKEMIJAS sadrži amonijski dušik koji se dijelom privremeno veže na čestice tla i postupno oslobađa, a dijelom prelazi u nitratni oblik.

Petrokemijas - natpis

Gnojivo je potpuno vodotopivo i hranjiva u njemu odmah su dostupna biljkama. Jednostavno je za rukovanje i dobro se miješa sa ostalim gnojivima. Granulacije je ujednačena (2-5mm) što je bitno za ravnomjernu raspodjelu po proizvodnoj površini, sipko i bez prašine. U odnosu na ostala dušična gnojiva ima najstabilnija svojstva te dobre skladišne sposobnosti jer ne navlači vlagu, pa nema opasnosti od stvrdnjavanja.

Amonij-sulfat granulirani

PETROKEMIJAS 20 N +24S (ekvivalent je 60% SO3) se može primjeniti u gnojidbi svih poljoprivrednih kultura, posebice onih koje zahtjevaju veću količinu sumpora, poput kultura koje se koriste za proizvodnju ulja (uljana repica, suncokret, uljna tikva i maslina). Isto tako pojačnu potrebu za sumporom imaju i kulture koje imaju specifičan miris i aromu kao što su luk, češnjak, hren, ogrštica, radič, kupusnjače, duhan i dr. Mahunarke, poput lucerne, trebaju ga radi boljeg formiranja kvržica na korjenu. Sumpor ima blagotvorno djelovanje i na vinovu lozu, voćke, rajčicu, krumpir i strne žitarice. Naglašavamo da je kod kukuruza i strnih žitarica potreba za sumporom veća u uvjetima pojačane gnojidbe dušikom što je u poljoprivrednoj praksi čest slučaj radi postizanja visokih prinosa dobre kvalitete.

Sumpor povećava sadržaj ulja i proteina u biljci, te povećava otpornost biljke na stresne uvjete (suša, visoke ili niske temperature).

Primjena se preporučuje predsjetveno i u prihrani, kao i u osnovnoj gnojidbi u jesen. Njegova primjena ima prednost na alkalnim tlima gdje pospješuje dostupnost fosfora iz teško topivih kalcijevih fosfata. Na neutralnim i kiselim tlima preporučena je primjena materijala za kalcizaciju kako bi se izbjeglo dodatno povećanje kiselosti tla.

Petrokemijas velika slika

Preporučena doza primjene je 100-500 kg/ha, ovisno o kulturi i plodnosti tla.

Više o gnojivu PETROKEMIJAS na slijedećim linkovima:

 1. PETROKEMIJAS – brošura (Petrokemija, glasnik 4/2015)
 2. PETROKEMIJAS – rezultati primjene (Petrokemija, glasnik, 5/2015)
 3. PETROKEMIJAS – sigurnosno-tehnički list

Slični članci

2 thoughts on “Petrokemijas – granulirani amonij-sulfat
Novo gnojivo u asortimanu kutinske Petrokemije.

2 min read
 1. Bojan

  Pozdrav iz Slovenije.

  Zanima me da li je možno kod vas da se dobije amonijev sulfat. Trebao bi mi za gnojidbo aronije.
  I koliko je cijena? trebalo bi mi za 550 sadnica.

  LP,
  Bojan

  Reply
  1. admin Post author

   Poštovani Bojan,
   Mi ne vršimo distribuciju gnojiva proizvođača Petrokemije, ali kako je Petrokemijas bazno (osnovno) gnojivo trebalo bi ga biti po svim boljim agro dućanima, kako u Hrvatskoj tako i u Sloveniji (kod svih distirbutera koji inače prodaju gnojiva o Petrokemije).
   S poštovanjem,
   dr.sc. David Gluhić, urednik portala

   Reply

Komentiraj

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *