Kalkulatori gnojidbe1 min read

By | 28.01.2013

Alat koji je od pomoći prilikom planiranja gnojidbe poljoprivrednih kultura su i tzv. kalkulatori gnojidbe. Radi se o računalnim programima (samostalni programi, web aplikacije ili excell radni listovi), kod kojih se unošenjem različitih varijabli (uglavnom kemijskih parametara tla) može izračunati potrebe biljaka za gnojivima. Pa, na kraju, i ja osobno, koristim nekoliko takvih programa u pisanju preporuka za gnojibu (ovisno o potrebama, a imam čak i jedan vlastiti).

Što se tiče hrvatskog govornog područja, kalkulatori za preporuku su svakako apliakcije prof. Vukadinovića sa Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku (link). Prof. Vukadinović je svakako jedan od najcjenjenijh stručnjaka iz područja gnojidbe, te su njegovi kalkulatori vrlo kvalitetni alati.

Kako se na slici može vidjeti, radi se ukupno o 10 različitih kalkulatora.

Stoga, olovku u ruke i vrijeme je za računanje; sezona samo što nije počela. I naravno, ukoliko imate pitanja, slobodno pitajte. I kako autor i kaže; koristite ih na vlastitu odgovornost.

Slični članci

5 thoughts on “Kalkulatori gnojidbe1 min read

 1. Tihomir

  Koliko su navedeni kalkulatori gnojidbe precizni?

  Reply
  1. admin Post author

   Kalkulatori gnojidbe su računalni programi, i mislm da u tom kontekstu nema dvojbe o preciznosti.
   Međutim, u cijelu priču treba uključiti i faktor iskustva samog agronoma koji radi preporuku, jer su svi ti kalkulatori ipak računalni programi koji rade po unaprijed definiranom obrazcu, pa ih ja, bar što se tiče mene svrstavam u moćan pomoćni alat.
   Prvi korak u pisanju preporuke su kalkulatori, a onda završni pregled i možebitne korekcije (problemi koje računalni program ne može prepoznati).

   Reply
   1. darliv

    A možete li mi reći koji je namjenjen više voćarstvu? (konkretno radi se o koštuničavom voću)

    Reply
    1. admin Post author

     Upravo sam pogledao sve kalkulatore, i nažalost nema kompletnog odgovora. Većina kalkulatora je namjenjena gnojidbi ratarskih kultura, te je još dodan kalkulator za vinograde.
     Alat koji bi vam mogao pomoći je “Formulacija NPK”, ali ćete ostatak morati računati “ručno”.
     Probati ću kontaktirati prof. Vukadinovića da li bi možda uvrstio i voćarske kulture u proračun, pa da se tada dobije “Voćarski kalkulator”.

     Reply
     1. darliv

      Unaprijed zahvaljujem! Lijep pozdrav!

Komentiraj

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *