Mikoriza – simbioza korijenja i micelija mikoriznih gljiva2 min read

By | 28.05.2013

Micelij je gljiva koja obavija kratko i debelo bočno korijenje biljaka te na ovaj način funkcionalno zamjenjuje korijenove dlačice. Ovom simbiozom biljci je olakšano primanje mineralnih tvari i vode iz tla.

Slika 1. Razvijena mikoriza na dlačici korijena biljke

Razvijena mikoriza na dlacici korijena 2

Najbolje rješenje prirode za razvoj vegetacije i zdravlje biljaka

Mikorizom gljive snabdijevaju biljku fosforima i drugim mineralima koje selektivno upijaju iz tla. Gljive luče hormone rasta koji potiču korijenje na rast i grananje te enzime koji omogućavaju uzimanje minerala iz organskih oblika. Proizvode i antibiotike te štite biljke od patogenih gljiva i bakterija u tlu. Biljke su također zaštićene od teških metala i soli.

Korijenske dlačice su većeg obujma za razliku od hifa koje su tanje i mogu ući u nasitnije pore u tlu te se povećava učinkovitost upijanja hranjivih tvari i vode. Biljke nisu u mogućnosti samostalno uzimati dovoljno hranjivih tvari iz tla. Mikoriza omogućuje veliki prijenos hranjivih tvari u biljci te ima sposobnost skladištenja vode što omogućuje opskrbu biljke tokom sušnog razdoblja.

Tipovi mikorize

Ektomikoriza – U ektomikorizi micelij formira gust omotač oko korijena. Takvo korijenje ne razvija dlačice koje bi bile suvišne uz veliku površinu micelija, jer se rizosfera povećava do 1000 %.

Endomikoriza – Postoje još neke specifične vrste mikorize, ali nisu toliko česte. Npr. borovnica ima tzv. erikoidnu mikorizu, koja prilagodi ph tla u rizosferi, kao i mikoriza od rododendrona.

Specfične vrste mikorize – Postoje još neke specifične vrste mikorize, ali nisu toliko česte. Npr. borovnica ima tzv. erikoidnu mikorizu, koja prilagodi ph tla u rizosferi, kao i mikoriza od rododendrona.

Slika 2. Spora gljive roda Glomus sp. na dlačici korijena

Spora gljive roda Glomus sp na korijenu biljke

Velika važnost gljiva mikorize je u očuvanju strukture plodnog tla. Sitne čestice tla spajaju se jedna s drugom i tvore tzv. agregate plodnog tla, a kilometri sitnih niti micelija mogu biti prisutni u naprstku zdravog tla. Ove sićušne niti “pristupaju” hranjivim tvarima i vodi te ih apsorbiraju i transportiraju iz tla svojoj biljci domaćinu.

Dokazano je:

  • da je mikoriza savršeni oblik suživota biljke i gljiva te najjeftinija tehnologija intenzifikacije proizvodnje koja ostaje u skladu s prirodom. 
  • da su poljoprivreda i intenzivniji uzgoj bilja godinama uništavale prirodnu mikorizu. Sterilizacija tla i sadnica, monokulture, pa prekomjerno korištenje umjetnih gnojiva i kemijskih sredstava za zaštitu dovelo je do velikih šteta.

Prednosti mikorize:

  • zdraviji i gušći korijenski sustav
  • veći i brojniji urod
  • smanjenja potreba za zalijevanjem i gnojidbom
  • veća otpornost na sušu
  • smanjenja potreba za navodnjavanjem
  • zaštita od bolesti

*****

Izvor članka: Mikoriza – simbioza korijenja i micelija mikoriznih gljiva, portal Agroklub.com

Slični članci

 • Mikoriza u uzgoju povrća (III) Inokulacija i priprema inokuluma Inokulacija predstavlja nacjepljivanje, odnosno zarazu korijena biljke domaćina u svrhu proizvodnje inokuluma sačinjenog od dijelova osušenog korijena […]
 • Mikoriza u uzgoju povrća (V) Prednosti mikorize Kod uzgoja presadnica povrća uočljive su značajne prednosti u odnosu na nemikorizirane biljke. Presadnice se brže i bolje razvijaju, što skraćuje vrijeme proizvodnje. […]
 • Učinkovitost endomikorize na neke povrtne kulture Tijekom tri godine (1993 - 1995.) provedena su istraživanja o mogućem utjecaju endomikorize na rast presadnica i komponente prinosa pojedinih povrtnih kultura, što bi moglo biti vrlo […]
 • Mikoriza u uzgoju povrća (II) Zajednica biljka-gljiva-tlo Zbog mogućnosti primanja hranjiva, mikoriza je vrlo važna za kruženje hranjiva u prirodi pa se ne bi smijela smatrati samo zajednicom biljka-gljiva, već […]
 • Mikoriza u uzgoju povrća (VI) Teškoće u primjeni mikorize Jedna od velikih poteškoća za bržu primjenu i širenje endomikorize u praksi, je komercijalna proizvodnja inokuluma (cijepiva/gotovih preparata). Za očekivati […]

Komentiraj

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *