2013. godina – krećemo….2 min read

By | 02.01.2013

Polako, portal je već ušao u svoju treću godinu postojanja. U vrijeme interneta i velikih brzina i promjena, tri godine su dugi, vrlo dugi period. I na to se ponosim. A sve je počelo, davno, čak i prije tri godine, sa tematskim blogom (ima tu na linku: gnojidba.blog.hr pa možete vidjeti kako je to nekada izgledalo). A cilj je bio vrlo jednostavan; ponuditi znanje iz područja gnojidbe bilja na internetu. Danas već svi imaju internet (a sve više i smartphone; to je onaj mobitel sa internetom 🙂 ), i razmjena inforamcija je brža nego ikad. To je priča sa početka; a što mislim o budućnosti, o 2013. godini?

Neće biti lako, i to je definitivno. Promjena u gospodarstvu/poljoprivredi ima ali sve mi je to presporo. A onda se to indirektno održava i na portal. Kako? Vrlo jednostavno; nema sponzora. Bez sponzora nema novaca, a bez novaca razvoj je težak (a nema niti kredita; baš me zanima kako bi reagirala moja osobna bankarica kada bi joj rekao: Dobar dan, ja bi kredit za unaprijeđenje portala gnojidba.info! Znate, imam već skoro 3.000 jedinstvenih posjetitelja mjesečno (onda tu vadim i stavljam na stol grafikone o posjećenosti portala), pa bi ja to malo “profesionalizirao”?… eh, da mi je vidjeti tu facu). I tako, portal i dalje ostaje volonterski u svakom smislu; jedino ne po utrošku vremena.

Pa ima li nade, zaraditi bar neku kunu od tog svega posla? Možda. Razmišljam već duže vremena, dio portala zatvoriti i naplaćivati mjesečnu pretplatu, za naprednije korisnike. Pa da ih bude oko 200 (znači manje od 10% ukupnih mjesečnih posjetitelja) i da pretplata bude 50,00 kn (kao ovjera jednog ugovora kod javnog bilježnika; koji vam samo potvrdi da je potpis na ugovoru vjerodostojan) bilo bi to puno, puno love. Skoro 10.000,00 kn mjesečno. Hm, nije loše. Pa 50,00 kn je jedan bon za mobitel. Što mislite o tome? Personalizirani sadržaj, newsleter i sve ostalo… točno po vašoj mjeri.

A dok se to ne realizira, portal ostaje “open” ili “free”. Na čitanje svima.

A što je još u planu za 2013. godinu?

Evo nekih ideja koje treba srediti:

 • PDF arhiva članaka
 • Pokretanje newsletera – mjesečnik/ili dvotjednik sa najnovijim informacijama iz područja gnojidbe
 • Facebook stranica – svi imaju FB stranicu i profil, pa je vrijeme i da portal krene u FB vode
 • Promocija novih proizvođača gnojiva – za sada su bila tri (Agrofill, Compo i Memon), i krećemo dalje (prvi na redu je Tradecorp, ali biti će ih još)
 • Objava “Specijala” – posebnih tematskih izdanja
 • ….

Ma mislim da je i to već puno.

Eto, cijela je godina pred nama, osnovne smjernice su zadane, ako kako je sa Vama? Što ste si vi odredili za 2013. godinu? Kupnju novog priključka, sadnja novog voćnjaka….

Vaš Urednik

dr.sc. David Gluhić

2 thoughts on “2013. godina – krećemo….2 min read

 1. Ljubomir

  Ma od moje strane pohvale za portal; i na upornosti i na sadržaju.

  Reply
 2. Rezaul

  admin kaže:Perica, nešto sam u kontaktu sa epikom iz tvrte Tradecorp, pa možda i bude nešto za 2013. Sada smo u nekoj fazi inicijalnog dogovora, tako da ništa ne jamičim, ali čini mi de da bi moglo biti nešto od toga. Nažalost, i u tom segmentu strani kapital teško ulazi u Hrvatsku.

  Reply

Komentiraj

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *