Programi gnojidbe – nova rubrika0 min read

By | 10.01.2013

Još jedna nova rubrika na portalu: PROGRAMI GNOJIDBE. Sa ciljem boljeg pregleda tema na portalu, pokrenuta je nova rubrika.

Od sada lakše snalaženje na portalu i prikaz svih programa gnojidbe po pojedinim grupama i kulturama (više…).

 

Urednik portala

dr.sc. David Gluhić

Slični članci

 • Problemi….i prvi dio riješen. Izbor teme. Nažalost, i to je dio posla, i prije ili kasnije se to svima dogodi. Problemi sa web stranicom. Ali, problem može riješti samo onaj koji i problem ima; nema prodaje "magle". I riješili […]
 • Postavite pitanje – nova rubrika na portalu gnojidba.info Razvoj portala ide dalje. Posjetitelja je sve više ( 🙂 ) i to je dobro. A da bi bilo još bolje, postavljena je nova rubrika "PITANJA". Rubrika se nalazi u gornjem desnom dijelu […]
 • Još novosti na portalu; PDF i Facebook… U cilju još bolje funkcionalnosti portala, uvedeno je nekoliko novina na portalu. Slika 1. Novi mogućnosti za svaki objavljeni članak Redom; radi se o nove tri […]
 • Sretna Nova 2016. godina I ova 2016. godina polako dolazi kraju. Ova je godina bila uspiješna i na portalu Gnojidba.info. Objavili smo 365. članak na portalu i polako se približavamo granici od 500 objavljenih […]
 • Imam pitanje o… Za početak 2017. godine krećemo sa novostima na portalu Gnojidba.info. Iako je i prije postojala rubrika za postavljanje pitanja na portalu (koja je ima i tehničkih poteškoća u […]

4 thoughts on “Programi gnojidbe – nova rubrika0 min read

 1. L.G.

  Koliko ćete programa gnojidbe objaviti? Posebno me zanimaju programi gnojidbe u plastenicima (krastavci, paradajz, paprika)?

  Reply
  1. admin Post author

   Planiram objaviti što veći broj programa i time pokriti što više poljoprivrednih kultura. Programi gnojidbe se objavljuju iz moje vlastite arhive, dio je odgovor na upit čitatelja i nadam se da će biti i nešto više sponzoriranih programa gnojidbe (od različitih proizvođača gnojiva). Počeli smo s programima gnojidbe voćarskih kultra, ali uskoro slijedi i više programa gnojidbe povrća.

   Reply
 2. Sandra Biluš

  Znam da ne spada u poljoprivredu, ali da li možda postoji mogućnost da objavite program gnojidbe za uzgoj božićnih drvaca? Hvala unaprijed na odgovoru.

  Reply
  1. admin Post author

   Poštovana Sandra,

   Iskreno, ovo je tek drugi upit na temu božićnih drvaca (smreke), od kada postoji portal (tri godine). U svakom slučaju, radi se o vrlo specifičnoj kulturi, iako koliko vidim, dosta se sadi u Hrvatskoj.
   Kada govorimo o božićnim drvcima (smreka, jela, omorika i sl.) osnovno je da su to kulture sa izvorno kiselih staništa i koje na svojim staništima, imaju tla sa vrlo visokom količinom polurazgrađene organske tvari. U intenzivnom uzgoju, to se najlakše postiže upotrebom kiselog (crnog) treseta, koji je, budući da nije otkiseljen, i najjeftiniji treset na tržištu. U svakom slučaju, kalcij (ili neki drugi alkalni element) ne vole.
   Što se tiče gnojidbe, iste kulture zahtjevaju veće količine fosfora u tlu, međutim uz to je vezana i aktivnost mikroiznih gljiva. Danas mikorizne gljive nisu nikakva posebna tehnolgoija, te se mogu nabaviti po vrlo pristupačnoj cijeni, a važne su upravo u usvajanju fosfora iz kiselih tala, i gotovo su ključne u uzgoju crnogorice. To je područje o kojem šumari (i šumarski rasadnici) dosta znaju, ali i dosta šute.
   I naposljetku, tu su magnezij i željezo, oba u kiseloj, sulfatnoj formi (koja je jeftinija od helatne forme) koje crnogorica dobro podnosi.
   I to je ukratko to. Kiselo tlo, treset, fosfor, mikoriza, magnezij-sulfat i željezi-sulfat. I naravno, dušik, ali ne KAN; možda UREA ili bolje amonij-sulfat ili čak i magnezij-nitrat.
   Ukoliko se bavite uzgojem u većem obimu, možemo se dogovoriti i oko suradnje na području gnojidbe.
   I svakako bi vam preporučio da se prijavite na forumu: http://www.poljoprivredni-forum.com jer tamo ima jedna grupa uzgajivača božićnih drvaca.
   LP
   David

   Reply

Komentiraj

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *