Umjesto u Neretvi – mandarine na kućnom pragu?
I još jedna loša godina za uzgajivače mandarina u dolini Neretve.

1 min read
By | 23.10.2014

Još jedna loša godina za uzgajivače mandarina u dolini Neretve. Kultura koja je zaštitni znak doline Neretve, ponovno doživljava svoj krah.

…Mahom svi ističu kako je ovogodišnji urod mandarina u Neretvanskoj dolini rekordan, ali je plasman upitan. Rusija, koja je bila potencijalno novo veliko tržište, ove godine neće otkupiti niti kilogram neretvanskih mandarina, a koliko će toga voća završiti u Neretvi i njezinim rukavcima ili negdje na smetlištu, još se ne može točno reći.

No, neki Neretvani kažu kako se mandarine bacaju u kanale, kontejneri su ih gotovo puni i ljudi ih daju kravama. Iako su urodom uglavnom zadovoljni, proizvođači kažu kako je otkupna cijena njihovih proizvoda mogla biti bolja, viša od 2,20 kune. Ali gotovo nitko ne može sigurno reći postoji li izlaz iz postojećeg tako iznimno teškog stanja…

Cijeli članak pročitajte na portalu Agroklub.com, autora N. Musulina: Umjesto u Neretvi – mandarine na kućnom pragu.

*****

Nažalost, izgleda da loša sudbina mandarine se ponavljaiz godine u godinu. Kako je to bilo prošle godine, pročitajte u članku koji je objavljen prošle godine na portalu: Nakon pšenice, mandarina?

 

Mandarine u neretvi 2014

Slika 1. Bacanje plodova mandarina u Neretvu, 2014. (slika preuzeta sa portala Agroklub.com)

Slični članci

2 thoughts on “Umjesto u Neretvi – mandarine na kućnom pragu?
I još jedna loša godina za uzgajivače mandarina u dolini Neretve.

1 min read
 1. Krešimir Matoković

  Država je desetak godina plačala poticaj otkupljivačima, a oni nisu radili ništa. Nisu tražili tržišta, nisu stvarali brand. Išli su linijom manjeg otpora i svi su prodavali jednom kupcu koji je vozio mandarine u Rusiju.
  Sada smo u situaciji da nakon stotina milijuna isplačenih poticaja imamo situaciju da otkupljivači nemaju dovoljne kapacitete za preradu i pakiranje, nedostaje im kapaciteta za četvrtinu uroda i svi zatrpavaju tržište Hrvatske i BiH na račun nas proizvođača.
  Na veletržnici možete prodati mandarinu prve klase za kunu, kod otkupljivača koji uopće otkupljuju za sedamdeset lipa za drugu klasu i 1,50 za prvu klasu uz kalo od 20-30%. Agrokorov KorNeretva otkupljuje svakih desetak dana po četiri tone za srednje proizvođače. Tom dinamikom mandarina će biti obrana do sv. Ante u lipnju.
  Sve ove akcije po Hrvatskoj će završiti na štetu proizvođača jer Hrvatska potoši u najboljim godinama 15000 tona a urod je 80000. rješenje je izvoz ali za njega očito nema znanja.
  Nagodinu će urod biti 100 000 tona i ja nemam drugog rješenja osim motorne pile.
  K.M.

  Reply
  1. admin Post author

   U potpunosti se slažemo. Nadam se samo da neći početi krčenje nasada mandarina, jer je to onda početak kraja mandarina u dolini Neretve. A počelo je još davne 1933. godine.
   Godine 1933. jedan brod iz kraljevine Jugoslavije u Japan je odvezao banatske pšenicu od koje se pravio naročito kvalitetan i ukusan kruh. Nakon što je brod istovaren, a Japanci isprobali kruh, oduševljeni počasni konzul u Japanu Ujeyama iz Tokya poslao je darove istoka 372 sadnice agruma i to sorte: Unšiu, Honikan i Natsu Mikan.

   Reply

Komentiraj

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *