Pogreške zbog kojih nećete imati viši prinos (1. dio)
Kako postići bolje rezultate u tehnologiji gnojidbe

5 min read
By | 06.08.2014

Ako redovito pratite portal gnojidba.info onda ste već mogli vidjeti da sam zaljubljenik, štoviše pasionirani zaljubljenik u tehnologiju gnojidbe (a od prošle godine; točnije 1.8.2013 gnojidba postaje i moj puni posao, otvaranjem tvrtke Agro Expert d.o.o.). Vrlo često znam reći da je to “moj posao”. Priznajem da sam dugo radeći ovaj posao, postao pomalo subjektivan, ali ne mogu si pomoći. Gnojidba je moj profesionalni izazov, i ja to tako u potpunosti prihvaćam. Tehnologija gnojidbe je prokleto fantastična (danas na tržištu EU ima više od 10.000 različitih gnojiva; osnovna NPK, monognojiva, tekuća, granulirana, startna, sa mikroelementima, na bazi algi, momentalnog učinka, produljenog djelovanja, maksimalne koncentracije, jedinstvena, jedina i još na tisuće drugih provjerenih i izmišljenih epiteta; to je svijet gnojidbe danas) da ćete se na prvi pogled u tehnologiju zaljubiti (ali pod uvjetom da je primjenjujete na pravi način).

Pun box jabuka

Ali… (uvijek ima jedan ali)… kao i u svakom drugom poslu u životu, i u primjeni gnojiva možete biti više ili manje uspiješni. To će prije svega, ovisiti najviše od vas samih, ne toliko od vanjskih okolnosti, ne toliko od mene i članaka objavljenih na portalu gnojidba.info. Iako je portal tu zbog vas, da vam pomogne.

Imam potrebu ukazati vam na najčešće razloge koji bi mogli biti kobni za vaš uspijeh. To su vrlo konkretni i jasni razlozi koji čuče u svakom od nas. Pitanje je samo da li ste dovoljno svjesni da ih na vrijeme uočite i uklonite. Također, u ovom članku ću vam ponuditi riješenja za svaku od tih prepreka.

1. PASIVNOST

Ovo je izuzetno česta i opasna prepreka koja vas može trajno sputavati i ne dospustiti vam da postanete uspiješni u bilo čemu. Ova prepreka se manifestira u bezgraničnom čekanju i potpunoj neaktivnosti.

Pasivnost

Koliko ste si puta zacrtali određeni cilj, ali nikada niste stvarno započeli put do tog cilja. Uvijek ste čekali “bolja vremena”. Samo je problem što ta “bolja vremena” nikada nisu došla. Ustvari to je iluzija, a zapravo je najobičniji izgovor za odgađanje početka djelovanja.

Jasno je kako pravi razlozi za ovo “vječito odgađanje” leže u iracionalnom strahu od neuspijeha. Povući ću jednu paralelu između ovoga i odgađanja prilaženja lijepoj djevojci (strah mnogih muškaraca). Teško je prići jer se plaše odbijanja i ismijavanja (pogotovo pred društvom).  U oba slučaja strah je potpuno isti, a to je strah od neuspijeha.

Daleko je jednostavnije ostati u zoni uvjetne sigurnosti i udobnosti, te se skrivati iza nepostojećih razloga vječite odgode.

Ništa drugačije nije sa tehnologijom gnojidbe. Sve ćete lijepo pročitati na portalu, skinuti programe gnojidbe, pregledati podatke o gnojivima i biti ćete ushićeni i sretni zbog novih mogućnosti koje vam se pružaju. Međutim, nikako da započnete sa konkretnim koracima koji su nužni preduvijet za uspijeh u gnojidbi i ostvarivanju viših i boljih prinosa.

Možda ćete sada reći kako trebate još malo sve pročitati i usporediti (ok, razumljivo). Možda ćete sami sebe uvjeriti kako ćete za iduću kulturu primjeniti druga gnojiva i ostvariti bolji prinos. Možda će vam se učiniti kako trenutačno nemate dovoljno vremena.

Znate kako se takvo stanje naziva? PASIVNOST.

I to je veliki problem. Trebate je prepoznati i prihvatiti. Nije dovoljno biti na pravom mjestu u pravo vrijeme, već je potrebno također poduzeti i pravu akciju. Nažalost, poznajem mnoge poljoprivredne proizvođače, koji su iz te jednadžbe izostavili ovaj posljedni sastojak.

Što učiniti?

Svakog dana uzmite jednu žlicu lijeka koji se zove – DJELOVANJE (AKTIVNOST)!

Aktivnost

Napišite na papir zadatke koje morate odraditi, i to za svaki dan posebno. Ja imam dobru naviku da dan prije sastavim listu zadataka koje trebam obaviti i trudim se da ih što više obavim. Ponekad se dogodi sa iskoče drugi prioriteti (odgovor na hitan poziv ili e-mail, pomoć u primjeni gnojiva i sl.) ali je bitno da budete dosljedni i uporni u izvršavanju zacrtanih ciljeva.

Znate li angdotu o zecu i kornjači?

Kladili se zec i kornjača tko će pobjediti u utrci i prvi stići do cilja. Utrka krenu, zaleti se zec i misleći da nema šanse da ga sporija kornjača dostigne, stane i zadrijema par koraka do ciljne ravnine. No, kornjača koja se stalno i uporno kretala naposljetku pretekne zeca i prva uđe u cilj.

I tako zec izgubi. Ne zato što je sporiji, nego jer je stao i zadrijemao.

“Spavate” li i vi?

Ako da, vrijeme je da se “probudite” i krenete prema cilju, jer, ma koliko god sporo mislili da idete, uvijek je bolje kretati se nego stajati na mjestu.

Što to konkretno znači u primjeni tehnologije gnojidbe? Nema razlike između ovog ili bilo kojeg drugog posla. Ovdje je situacija jasna i konkretna. Imate savjete, programe gnojidbe, opise gnojiva, rezulate primjene koje će vam sigurno pomoći na putu do višeg i boljeg prinosa kultura. Sve što trebate učiniti je slijediti ih i korektno odraditi.

Biti ću još precizniji: vi morate prevladati ovu zapreku jer ako to ne učinite, ništa od višeg i boljeg prinosa, ništa od više novaca. Zar ne bi bila prava šteta ne iskoristiti ovakvu poslovnu priliku? Ako je vi ne iskoristite, budite uvjereni da će to učiniti netko drugi; možda baš vaš konkurent u prodaji ili otkupu.

Pobjednik

A do tada, ponovo svratite na portal, pročitajte članke i preporuke i pogledajte slike, kako se može ostvariti veći i bolji prinos.

Slični članci

  • Pogreške zbog kojih nećete imati viši prinos (3. dio) Ovo je nastavak predhodna dva članka, u kojima sam ukazao na dvije česte pogreške koje vas mogle stajati uspijeha; pogreške zbog kojih nećete imati viši prinos. Na redu je treća […]
  • Pogreške zbog kojih nećete imati viši prinos (2. dio) Druga pogreška zbog koje je moguće da ne uspijete u ostvarenju višeg prinosa (i primjene tehnologije gnojidbe) je nedostatak FOKUSA. I ima objašnjenje za to. Tehnologija gnojidbe […]
  • 5 stvari koje trebate znati kod izbora dobavljača (gnojiva)? Osim izbora repromaterijala (vrste gnojiva, zaštitnih sredstava, opreme i dr.), vrlo je važno odabrati pravog dobavljača, jer vrlo često uspijeh u proizvodnji ovisi upravo o kvalitetenom […]
  • Kolumna Kako smo i obećali, nakon 3. rođendana pokrećemo još jednu novu rubriku - KOLUMNU. Prema Wikipediji, kolumna je: - redovno ponavljajući članak ili rad objavljen u dnevnim novinama, […]
  • Tko je kriv za lošu prodaju jabuka (2)? Još jedan članak na temu prodaje jabuka i odjeka ruskih sankcija na uvoz voća iz EU. Original članak je objavljen na portalu Voćarstvo.org, 31.8.2014, autor članka Damir Lučić, […]

Komentiraj

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *